Snurken wordt veroorzaakt doordat tijdens de slaap de tong verslapt. Deze zakt weg en verkleint zo de luchtweg. Dit bemoeilijkt de doorstroming: U moet de lucht met meer kracht naar binnen zuigen. Het zachte verhemelte en de huig worden in de richting van het strottenhoofd gezogen. Deze hogere luchtsnelheid laat het zachte verhemelte en huig vibreren waardoor het snurkgeluid ontstaat. Snurken zorgt ervoor dat u tijdens het ademhalen in uw slaap een zagend, ruisend, of brommend geluid gaat produceert. Dit geluid kan zo sterk zijn dat een partner, huisgenoot of zelfs buren er last van kunnen hebben.
Ademstilstand of apneu is de medische term voor een onderbreking van de ademhaling van langer dan 10 seconden. Tijdens een apneu is er geen beweging van de spieren betrokken bij de ademhaling en de longinhoud blijft in eerste instantie onveranderd. Zeer luid snurken kan een teken zijn van deze ernstigere aandoening: obstructief slaapapneu syndroom (OSAS). Tong en kaakspieren ontspannen gedurende de slaap en blokkeren de ademstroom geheel of gedeeltelijk gedurende de slaap. Meer informatie over apneu: raadpleeg uw longarts.
U kunt bij SomnoClinic® gebruik maken van de nieuwste methode om uw slaap te controleren: de WatchPAT is een unieke methode, waarbij u thuis uw slaap kunt controleren. Na een nacht slapen met de WatchPAT krijgt u een volledig rapport met een duidelijke indicatie of er een mogelijkheid tot eventuele apneu is.
SomnoClinic® is het enige snurkcentrum met alle op maat gemaakte behandelmethodes. Tijdens uw eerste kosteloze consultatie worden alle mogelijkheden besproken.
Een op maat gemaakte snurkbeugel voorkomt verslapping van het verhemelte en zorgt er voor dat de tong niet meer weg kan zakken. Zo blijft de keelholte vrij en wordt snurken tegengegaan. Er komt geen operatie aan te pas; u draagt de snurkbeugel alleen ’s nachts. Slikken en praten blijft mogelijk.