In diverse kranten en magazines stonden artikelen die beweren dat de ananasplant helpt tegen snurken. Maar is dat wel zo?
Ananasplant
De ananasplant geeft een tropisch tintje geeft aan het interieur. De ananasplant (ook wel de Bromelia Ananas genoemd) zuivert de lucht en produceert ’s nachts zuurstof. Dit is in tegenstelling tot veel andere planten die ’s nachts juist zuurstof opnemen en koolstofdioxide afgeven. Vele winkels noemen de ananasplant daarom ook wel de anti-snurk plant. De oorzaak van deze berichten lijkt te komen uit een persbericht van een Britse supermarktketen. Deze supermarktketen beweert dat uit een onderzoek van ruimtevaartorganisatie NASA zou blijken dat de ananasplant voor een betere en stillere nachtrust zorgt.
De Nederlandse nieuwswebsite NU.nl heeft onderzoek gedaan en ontdekte dat het onderzoek van NASA helemaal niet gaat over snurken en hoe een plant hiertegen kan helpen. NASA heeft wel onderzoek gedaan naar de luchtzuiverende effecten van een aantal kamerplanten, maar de ananasplant werd niet door NASA onderzocht. Er is ook geen ander onderzoek gevonden dat dit uitwijst.
Zuurstof
Wat wel klopt is dat de ananasplant op een andere manier zuurstof uitstoot dan de meeste andere planten. Volgens hoogleraar ecofysiologie van planten aan de Rijksuniversiteit Groningen, Theo Elzenga, gaat het maar om een kleine hoeveelheid zuurstof.
Snurken wordt veroorzaakt doordat tijdens de slaap alle spieren verslappen. De tong is ook een spier dus deze verslapt ook, zakt weg en verkleint de luchtweg. Deze vernauwing zorgt voor trillingen: het snurkgeluid. De concentratie zuurstof heeft geen invloed op het snurken. Ook het luchtzuiverende effect zorgt niet voor minder snurken.
Een mooie ananasplant kan een slaapkamer misschien opfleuren, maar tegen snurken helpt het niet.