Eén op de vijf stellen slaapt apart vanwege gesnurk: ’Toch is er óók goed nieuws’

Terwijl de een vrijwel geluidloos slaapt, zaagt de ander ’s nachts een heel bos om. Snurken: wat is het eigenlijk? En nog veel belangrijker, hoe kun je ermee stoppen? Wij vragen het aan KNO-arts-somnoloog Jos Straetmans.

Snurken is een geluid dat we meestal maken als we slapen. „Ons keelslijmvlies trilt tijdens het inademen”, legt KNO-arts Straetmans uit. „We merken een toename van snurken naarmate de leeftijd vordert. Dat heeft te maken met hoe ouder je wordt, je spieren meer ontspannen worden en daardoor wordt het slijmvlies minder goed vastgehouden.”

 

Slaperig

Volgens de arts komt het vaker bij mannen voor dan bij vrouwen. „We denken dat zeker twee keer zo veel mannen er last van hebben dan vrouwen. Op de polikliniek zijn het vaak mannen die samen met hun vrouw langskomen.”

Snurken gaat vanwege het geluid dat je maakt vaak gepaard met een sociaal probleem, maar kan zodra je geen lucht binnenkrijgt een medisch probleem worden. Dan spreken we over slaapapneu. „Dit heeft te maken met het samenklappen van het slijmvlies. Mensen met apneu stoppen tijdens het snurken soms met ademen en deze adempauzes kunnen zo tot een minuut duren. Hierdoor zijn mensen met apneu overdag vaak slaperig. Vrouwen kunnen hierdoor last krijgen van hoofdpijn. Dit zijn de korte termijn klachten, maar op de lange termijn heb je kans op een hartaanval of hartinfarct, maar ook op bijvoorbeeld overgewicht. Dit komt door het chronische zuurstoftekort in de hersenen.”

 

Apart slapen

Slaapapneu is volgens de kno-arts op verschillende manieren te behandelen. „Bijvoorbeeld door middel van het dragen van een maskertje ’s nachts dat je helpt bij het ademen en apneu voorkomt. Een ander veelvoorkomend apparaat is een snurkbeugel, hierdoor worden je kaken een beetje naar voren gehaald. En als dit niet helpt, zijn er zijn er ook chirurgische oplossingen.”

Hoewel snurken meestal geen medisch probleem is, moeten we de sociale hinder hiervan ook niet onderschatten. „Stel je kunt hierdoor niet met een groep op vakantie of je houdt op de camping alle tentjes naast je wakker, dat kan heel lastig zijn. Daarnaast slaapt één op de vijf koppels vanwege het gesnurk van de partner apart, dus ook snurken kan zeker een impact hebben op je leven.”

 

Mondtapetrend

Dan maar nooit meer op je rug slapen om geen lawaai te maken of is dat een fabeltje? „Dat is zeker geen broodje aapverhaal, maar geldt voor een grote groep. Als jij jezelf aanleert om minder op je rug te slapen, kan het zo zijn dat je minder snurkt. Maar ook door alcohol en een neusverstopping snurk je meer.”

De mondtapetrend op social media – slapen met een stuk tape over je lippen – hoeft volgens Straetmans ook niet meteen naar het land der fabelen. Of het ook tegen snurken helpt is de vraag, maar het is wetenschappelijk bewezen dat je minder snurkt door een open neus. „En als jij niet kunt ademen door je mond, ga je vanzelf beter ademen door je neus.”

 

Goed nieuws

Mocht dit allemaal niet helpen óf vind jij het helemaal prima om lekker te snurken, dan is er ook goed nieuws. „Of het ook ergens goed voor is? Het is in ieder geval een teken van een goede diepe slaap, want als je oppervlakkig slaapt kun je jezelf wakker snurken.”

Bron: Eva van Riet | Vrouw/Telegraaf