Blog

Slaapwandelen, snurken, tandenknarsen en woelen: waarom doen we dat en wat kun je er tegen doen?

In de slaapkamer spelen zich soms drukke taferelen af. We woelen en snurken wat af, of ergeren ons aan slaapgewoontes van onze bedgenoot. Professor Johan Verbraecken, medisch coördinator van het slaapcentrum van de Universiteit Antwerpen, geeft raad.

© Getty Images

’Dat er nu meer gesnurkt wordt dan vroeger, komt doordat er meer mensen met overgewicht zijn.’

Tandenknarsen

Bij tandenknarsen worden tijdens de slaap de tanden vaak krachtig over elkaar geschoven of tegen elkaar geklemd. Dat kan gepaard gaan met een zeer indringend geluid. Meestal is het onschuldig, maar het kan wel gebitsschade veroorzaken, hoofdpijn alsook pijn aan de kaakspieren en/of het kaakgewricht. „De exacte oorzaak achterhalen, is lastig”, zegt professor Johan Verbraecken. „Doorgaans spelen diverse factoren een rol: stress, overmatig koffie- en alcoholgebruik, roken, bepaalde activerende medicijnen, een ijzertekort alsook genetische voorbestemming of problemen met het centrale zenuwstelsel.”

Remedie? „Minder koffie en alcohol, proberen je dag rustig af te ronden door de spanning af te bouwen, ijzersupplementen nemen of spierontspanners om de prikkels van je brein naar je spieren te verminderen, het kan allemaal helpen, al is er geen 100 procent garantie”, zegt de professor. „Ook een opbeetplaat op maat helpt, al beschermt die vooral tegen gebitsschade.”

Liggen woelen

Om de haverklap van je ene zij op je andere draaien zonder de slaap te vatten, wie maakt het niet mee? „Dé oorzaak van woelen is inwendige spanning: stress, piekeren, enz. Een teken dat je brein nog te waakzaam is, je geest te onrustig. En val je dan toch in slaap, dan word je vaak wakker. Waarop alles opnieuw begint”, zegt Verbraecken. „Woelen kan ook een gevolg zijn van te activerende medicatie of overmatig alcoholgebruik. Alcohol is een goed inslaapmiddel maar een slecht doorslaapmiddel. Eén glas valt nog mee, maar twee of drie zorgen al voor een slechtere verdeling van de verschillende slaapfases tijdens de nacht. Gevolg: je raakt maar niet uitgeslapen.”

Remedie? „De beste remedie is een goede slaaphygiëne”, zegt de professor. „Beperk je alcoholgebruik, bespreek je medicatie met je arts en zorg er vooral voor dat je relaxed in bed kruipt.” Lees bijvoorbeeld een goed boek, verzet je gedachten, leg die tablet of smartphone aan de kant, probeer een vaste slaaproutine uit en hou die aan.

Slaapwandelen

„Slaapwandelen komt vaak voor bij peuters en opgroeiende kinderen. Hun normale slaappatroon is dan verstoord door koorts, oververmoeidheid en angst. Al groeit het slaapwandelen er meestal wel uit met het ouder worden”, zo stelt de slaapprofessor gerust. „Niet dat volwassenen nooit slaapwandelen, maar dat komt veel minder frequent voor. Slaapwandelen kan meermaals per nacht optreden en gebeurt in de diepe non-REM fase van de slaap. Dan slapen de hersenen al, het lichaam van de slaapwandelaar nog niet.”

Bekijk ook:

Van staafmixen tot seks: wat mensen doen die slaapwandelen

Remedie? „Slaapwandelen en andere vormen van ’parasomnie’ – denk aan onbewust praten in je slaap of ’s nachts de ijskast plunderen – komen vaker voor als je de dag voordien veel lichamelijke inspanningen hebt geleverd, veel alcohol hebt gedronken of al een tijd te weinig slaapt. Paradoxaal genoeg lokken sommige slaapmiddelen slaapwandelen uit, waardoor je dus één probleem oplost en er meteen een tweede creëert. Uitlokkende factoren mijden en daar een goede slaaphygiëne aan koppelen, is al meteen een groot deel van de oplossing.”

Snurken

Bij het inademen gaat de lucht via de neus of mond door de keel en luchtpijp naar de longen. Is er in de neus of keel een vernauwing, dan gaat de lucht beginnen wervelen en ontstaan er storende geluiden. „De meest voor de hand liggende verklaring? Een verstopte of vernauwde neus door een verkoudheid, een allergie zoals hooikoorts, poliepen of een scheef neustussenschot”, zegt Verbraecken. „Als we slapen, ontspannen alle spieren, dus ook de tong: als je op je rug ligt, glijdt de tong naar achteren, wat de keeldiameter vernauwt. Mensen met een grote tong, een slap verhemelte of een slappe huig hebben er meer last van. Oververmoeidheid, alcohol, slaapmiddelen, het ouder worden of een te langzaam werkende schildklier verslappen ook de spieren.”

Dat er volgens de professor nu meer gesnurkt wordt dan vroeger, komt doordat er meer mensen met overgewicht zijn. En dat is een van dé factoren bij snurken, omdat je dan meer vetweefsel hebt ter hoogte van de hals, wat de keelholte doet vernauwen.”

Bekijk ook:

Wat kun je doen als je partner snurkt? ’Apart slapen is geen relatiekiller’

Remedie? „Als er fysieke oorzaken zijn, zoals poliepen of allergieën, moet je daar iets aan doen. Maar voor de meesten geldt: pak de risicofactoren aan. Vermager, mijd alcohol en beweeg meer, dat versterkt de spieren.” En rugslapers? „Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes, zoals een tennisbal op je rug, helpen vaak niet. Velen slapen daar gewoon door. Een rugzak kan helpen, maar is niet echt comfortabel. Of een alarmapparaatje dat je met een draagband rond je romp draagt en gaat trillen als je op je rug ligt. Plakkertjes op je neusvleugel zullen maar zelden helpen bij luide snurkers, tenzij bij mensen met lakse neusvleugels.”

Rusteloze benen

Er zijn ook mensen die vooral ’s avonds en ’s nachts tintelingen, kriebels of een vervelend gevoel in de onderbenen krijgen. Door te bewegen, raken ze dat gevoel even kwijt. „Ze hebben het dan lastig om rustig te liggen en in hun slaap maken hun benen soms vanzelf schokkende bewegingen met een repetitief karakter. De klachten zijn vaak het hevigst net voor het inslapen”, zegt Verbraecken.

Bekijk ook:

Middagdip heeft niets te maken met het verwerken van de lunch: dit is wél de reden

De oorzaak van rusteloze benen blijft meestal onduidelijk. Al komt het wel vaker voor bij ouderen en ook meer bij vrouwen dan bij mannen. „Zwangerschap, bloedarmoede, nierproblemen en sommige medicatie tegen depressie kunnen rusteloze benen uitlokken. Roken, alcohol, koffie en cola, overgewicht en te weinig lichaamsbeweging kunnen het fenomeen verergeren.”

Remedie? „Stoppen met roken, ’s avonds geen koffie of cola drinken, alcoholgebruik beperken en meer bewegen overdag, het kan al helpen. Soms zijn de klachten zo ernstig dat de huisarts of neuroloog geneesmiddelen kan voorschrijven, al zijn die niet altijd vrij van bijwerkingen en kunnen sommige het probleem ook verergeren”, aldus de professor.

Bron: Kristof Siemons | Telegraaf.nl

Man uit Naaldwijk (79) ergert zich aan gesnurk van zijn vrouw en steekt haar met mes in de rug

Een 79-jarige man uit Naaldwijk heeft zijn vrouw in de rug gestoken, nadat hij haar gesnurk niet meer aan kon horen. Naar eigen zeggen werd het verlies van zijn favoriete voetbalclub en een fraudezaak waarvan hij slachtoffer is hem teveel.

In de rechtbank liet hij maandag weten “helemaal de weg kwijt” te zijn.

Gesnurk

Op de bewuste avond kon de Naaldwijker de slaap maar niet vatten, schrijft het AD. Het gesnurk van zijn vrouw irriteerde hem mateloos. “Ik had haar een paar keer gewaarschuwd en toen ging de knop om”, vertelt de man aan de rechter.

Nadat hij zijn vrouw in de rug stak, werd ze niet meteen wakker. Pas toen ze het bloed op haar rug voelde, opende ze haar ogen. “Ik zei tegen haar: ‘Schatje, wat heb ik gedaan!’” Hij snapt niet wat hem bezielde. “Ik was, op zijn Hollands gezegd, een enorme lul.”

Arrestatie

De man verzorgde de wond van zijn vrouw en de volgende dag bezochten ze de huisarts. De huisarts stelde een klaplong vast bij de vrouw. Diezelfde avond werd hij gearresteerd. “We zaten ’s avonds patat te eten toen agenten me kwamen halen”, vertelt de man.

De man kampt met een hersenafwijking en is de laatste jaren afhankelijk geworden van zijn vrouw. De twee zijn na het voorval nog wel bij elkaar, maar de vrouw slaapt inmiddels wel op een aparte kamer.

Strafeis

De officier van justitie eist alleen een voorwaardelijke celstraf van 117 dagen, bovenop de drie dagen die hij al vastzat, omdat wordt geloofd dat de man zijn vrouw niet echt iets wilde aandoen. De uitspraak van de rechter is over twee weken.

Bron: Mirjam Rasmussens | Linda.nl

Eén op de vijf stellen slaapt apart vanwege gesnurk: ’Toch is er óók goed nieuws’

Terwijl de een vrijwel geluidloos slaapt, zaagt de ander ’s nachts een heel bos om. Snurken: wat is het eigenlijk? En nog veel belangrijker, hoe kun je ermee stoppen? Wij vragen het aan KNO-arts-somnoloog Jos Straetmans.

Snurken is een geluid dat we meestal maken als we slapen. „Ons keelslijmvlies trilt tijdens het inademen”, legt KNO-arts Straetmans uit. „We merken een toename van snurken naarmate de leeftijd vordert. Dat heeft te maken met hoe ouder je wordt, je spieren meer ontspannen worden en daardoor wordt het slijmvlies minder goed vastgehouden.”

 

Slaperig

Volgens de arts komt het vaker bij mannen voor dan bij vrouwen. „We denken dat zeker twee keer zo veel mannen er last van hebben dan vrouwen. Op de polikliniek zijn het vaak mannen die samen met hun vrouw langskomen.”

Snurken gaat vanwege het geluid dat je maakt vaak gepaard met een sociaal probleem, maar kan zodra je geen lucht binnenkrijgt een medisch probleem worden. Dan spreken we over slaapapneu. „Dit heeft te maken met het samenklappen van het slijmvlies. Mensen met apneu stoppen tijdens het snurken soms met ademen en deze adempauzes kunnen zo tot een minuut duren. Hierdoor zijn mensen met apneu overdag vaak slaperig. Vrouwen kunnen hierdoor last krijgen van hoofdpijn. Dit zijn de korte termijn klachten, maar op de lange termijn heb je kans op een hartaanval of hartinfarct, maar ook op bijvoorbeeld overgewicht. Dit komt door het chronische zuurstoftekort in de hersenen.”

 

Apart slapen

Slaapapneu is volgens de kno-arts op verschillende manieren te behandelen. „Bijvoorbeeld door middel van het dragen van een maskertje ’s nachts dat je helpt bij het ademen en apneu voorkomt. Een ander veelvoorkomend apparaat is een snurkbeugel, hierdoor worden je kaken een beetje naar voren gehaald. En als dit niet helpt, zijn er zijn er ook chirurgische oplossingen.”

Hoewel snurken meestal geen medisch probleem is, moeten we de sociale hinder hiervan ook niet onderschatten. „Stel je kunt hierdoor niet met een groep op vakantie of je houdt op de camping alle tentjes naast je wakker, dat kan heel lastig zijn. Daarnaast slaapt één op de vijf koppels vanwege het gesnurk van de partner apart, dus ook snurken kan zeker een impact hebben op je leven.”

 

Mondtapetrend

Dan maar nooit meer op je rug slapen om geen lawaai te maken of is dat een fabeltje? „Dat is zeker geen broodje aapverhaal, maar geldt voor een grote groep. Als jij jezelf aanleert om minder op je rug te slapen, kan het zo zijn dat je minder snurkt. Maar ook door alcohol en een neusverstopping snurk je meer.”

De mondtapetrend op social media – slapen met een stuk tape over je lippen – hoeft volgens Straetmans ook niet meteen naar het land der fabelen. Of het ook tegen snurken helpt is de vraag, maar het is wetenschappelijk bewezen dat je minder snurkt door een open neus. „En als jij niet kunt ademen door je mond, ga je vanzelf beter ademen door je neus.”

 

Goed nieuws

Mocht dit allemaal niet helpen óf vind jij het helemaal prima om lekker te snurken, dan is er ook goed nieuws. „Of het ook ergens goed voor is? Het is in ieder geval een teken van een goede diepe slaap, want als je oppervlakkig slaapt kun je jezelf wakker snurken.”

Bron: Eva van Riet | Vrouw/Telegraaf

Is snurken alleen maar irritant of ook ziekmakend?

Beeld Ted Struwer
Veel mensen snurken, vaak tot ergernis van hun partners. Snurken kan ook duiden op een medisch probleem: slaapapneu. Welke gevolgen heeft dat? En wat kun je eraan doen?

Kan je iets doen aan uitstelgedrag? Hoe vaak moet je van tandenborstel wisselen? In de rubriek Echt waar? gaan we op zoek naar antwoorden op vragen over gezondheid en hoe je het beste kunt leven. Deze keer: kan snurken wijzen op een medisch probleem en wat kun je eraan doen?

Snurken, zelfs baby’s doen het. De een snurkt een beetje, de ander zaag ’s nachts hele bossen om.

Maar wat is het eigenlijk?  

“Snurken is het geluid dat vrijkomt als de lucht met weerstand langs de slijmvliezen van de luchtpijp gaat,” zegt keel-, neus- en oorarts Jos Straetmans (Zuyderland Medisch Centrum). Dan ontstaat een trillend geluid, zoals ook gebeurt bij een wapperende vlag. Dat alleen slapende mensen snurken, komt omdat de spieren tijdens de slaap ontspannen, waardoor de kans op weerstand stijgt. Vaak zorgt de tong voor de obstructie.

Soms is snurken onschuldig, maar het kan ook een probleem zijn. “Je kunt problemen bij snurken indelen in twee categorieën,” zegt Straetmans. “Je hebt een sociale problemen en medische problemen.” 

Eerst het sociale probleem; ergernissen, partners die apart slapen en zelfs echtscheidingen. “Mannen snurken iets vaker dan vrouwen, maar snurkende vrouwen zoeken uit eigen beweging doorgaans sneller een oplossing,” zegt Olivier Tielemans van SomnoClinic, een bedrijf dat zich al 35 jaar richt op snurkproblematiek. “Vrouwen vinden het meestal vervelender dan mannen om apart te slapen. En vrouwen vinden snurken wat vaker oncharmant.”

Dan het medische probleem: slaap-apneu. Dat is een vorm van snurken waarbij de stremming in de luchtpijp zo oploopt dat er ademstops zijn. Het zuurstofgehalte in het bloedt daalt, waardoor het lichaam uiteindelijk een alarmsignaaltje moet geven om de ademhaling te activeren. Dat proces van ademstops en alarmsignaaltjes gaat de hele nacht door, waardoor het lichaam niet goed tot rust komt.

“Dat is een serieus medisch probleem, omdat de kans op andere aandoeningen vergroot,” aldus kno-arts Straetmans. “Van hart- en vaataandoeningen tot dementie en diabetes. Mensen met onbehandeld slaapapneu zijn overdag moe, waardoor ze tijdens het tv-kijken of zelfs het autorijden in slaap doezelen.” 

Slaapapneu komt veel vaker voor dan het wordt gediagnosticeerd, zegt Straetmans. “Dat komt omdat het meestal niet de patiënt zelf is die aan de bel trekt, maar de partner. Mensen zonder partner melden zich dus sowieso minder. En sommige mensen wuiven moeheid en andere klachten weg.” 

Apneu komt voor bij zo’n vier procent van de bevolking, al is dat in hogere leeftijdscategorieen vanzelfsprekend hoger. In de groep vijftigplussers heeft mogelijk een op de vier apneu. Naarmate mensen zwaarlijviger zijn, meer alcohol drinken en meer medicatie gebruiken stijgt de kans op apnee.

Het vaststellen van apneu -‘a-pneu’ betekent in het oud-Grieks ‘zonder lucht’- gebeurt via een slaaponderzoek, waarbij thuis of in een slaapcentrum tal van lichamelijke waarden in kaart worden gebracht tijdens de slaap. Afhankelijk van de hoeveelheid van de ademstops -soms gaat het om meer dan 80 ademstops per nacht- wordt apneu geconstateerd.

De oplossing is vaak het dragen van een slaapmasker. Het masker blaast een permanente luchtstroom door de keel, waardoor de obstructie verdwijnt en de patiënt gewoon doorademt. “Daarmee verdwijnt de apneu in honderd procent van de gevallen,” aldus Straetmans. 

Die behandeling valt onder de verzekerde zorg. KNO-artsen en zorgverzekeraar twisten over ernst van de symptomen die nodig zijn voor een vergoede behandeling. “Soms is iemand ondanks veel nachtelijke ademstops overdag niet moe genoeg voor een masker, maar zonder behandeling nemen andere medische problemen toe, die duurdere behandelingen vergen,” aldus Straetmans. “Dat is in mijn ogen ‘pennywise and poundfoolish’.”

Als mensen geen apneu hebben, zijn er ook oplossingen voor het snurken, zegt Tielemans (SomnoClinic). “Wij leveren op maat gemaakte beugels die de luchtweg vrijmaken.” Dat valt echter niet onder de verzekerde zorg. Een onderzoek en het aanmeten en maken van zo’n beugel kost een kleine 1100 euro, al is een oriënterend consult gratis. 

“Vergelijkbare beugels zijn ook verkrijgbaar bij bijvoorbeeld bol.com, maar de mensen die bij ons komen hebben die optie vaak al tevergeefs geprobeerd,” aldus Tielemans. “Als mensen een beugel kunnen verdragen, kunnen we het snurken bij zo’n 95 procent van onze klanten verhelpen. De meeste mensen verdragen zo’n beugel.”

Bron: Jop van Kempen | Het Parool

Wat te doen bij het leed dat ‘snurkende partner’ heet: ‘Hij gaat zelfs zo hard dat ik hem buiten al hoor’

Vorig jaar werd bekend dat steeds meer mannen hun snurkproblemen willen oplossen ten opzichte van vorige jaren. En dat is kennelijk nodig. Toen LINDA. een oproep plaatste voor verhalen over snurkende partners, begaf de inbox het bijna.

Jullie zijn met velen, da’s wel duidelijk. Hieronder vind je een aantal van de ingezonden ervaringen, gewoon omdat het fijn is om te weten dat je niet de enige bent. Ook deelt een expert nog wat advies.

Next level snurken

Eerst een bloemlezing uit de ingezonden mails, die de situatie lekker treffend omschrijven. Zo begon het gesnurk van Sandra’s (42) partner ooit licht, maar is dat nu wel anders. “Het is zó erg dat zelfs mijn katten er van weg lopen. Ik denk dat ik al zo’n vierhonderd euro aan oordoppen heb uitgegeven, maar ik word er steeds agressiever van. Soms kan ik hem wel iets aandoen als hij na drie minuten slapend ronkt en ik wéér wakker lig.”

Een mond dichttapen ging wat ver, maar Myrte (36) en haar man hebben verder alle trucs al geprobeerd: bed bij het raam, andere tandpasta, bitjes, een ander kussen én apart slapen. “Maar je hoort zijn gesnurk door het hele huis. Hij gaat zelfs zo hard dat ik hem buiten al hoor, als ik terugkom van mijn late dienst.” Ook de partner van Ann (44) kan er wat van. “Ik troost mezelf met het idee dat ik tegen de tijd dat we in het rusthuis zitten waarschijnlijk potdoof ben. Eindelijk rust.”

73 decibel

Francisca (41) is naar eigen zeggen een zeer diepe slaper, die ‘nog niet wakker wordt van een bom naast het bed’. Tot ze Mathijs ontmoet. “Ik wilde hem niet in verlegenheid brengen, dus ik duwde mijn oordoppen gewoon wat dieper in mijn oren. Maar ja, als de campingburen van drie tenten verderop ’s ochtends lachend vragen of Mathijs nog lekker geslapen heeft, kun je er niet echt meer onderuit.”

Na een aantal jaar blijkt uit slaaponderzoek dat haar lief snurkt op 73 decibel en dat hij serieuze slaapapneu heeft, met 43 ademstops per uur. “Dat is op zijn leeftijd gevaarlijk, dus ik wil vooral mijn verhaal delen om duidelijk te maken dat je snurken niet zomaar moet negeren. Er kan echt een medische oorzaak zijn.”

Ook de partner van Geja (59) bleek apneu te hebben. “Na allerlei huis-tuin-en-keuken trucs kreeg hij eindelijk een CPAP-apparaat aangemeten. Ik verwachtte hier eerlijk gezegd niets van, maar hij slaapt vanaf dat moment geruisloos. Wát een uitkomst. En niets om je voor te schamen, want een goede nachtrust is gezond en ontzettend belangrijk.”

Apart slapen

De man van Paula (35) snurkt zo hard dat ze regelmatig rechtop in bed zit, geschrokken van zijn uithalen. En de ironie is: ze hebben een zoon van drie maanden, maar die slaapt als een zonnetje. “Die maakt zeven tot acht uur per nacht, hij is het probleem niet. Ik lig veel vaker wakker door mijn vent dan door mijn baby.”

Bij Marjanne (55) bemoeit de buurt zich zelfs met het gesnurk van haar man. “Ze klagen erover, en ik grap altijd dat geen boom in onze woonplaats nog overeind staat. Hij is echt kampioen. Jaren terug heeft hij zijn keel laten bewerken met radiogolven, in de hoop dat het weefsel stugger zou worden. Deed niets. Daarna heeft hij zijn huig laten verwijderen, ook zonder resultaat. Hij snurkt nog net zo hard, maar verslikt zich nu ook nog eens sneller.”

Ze slapen daarom in aparte slaapkamers, al zeven jaar lang. “Je slaapt natuurlijk liever bij elkaar, maar we hebben allebei een heel fijne kamer met tweepersoonsbed. Elke ochtend drinken we samen gezellig koffie en het heeft geen impact op ons seksleven. We plannen dat gewoon op andere momenten. ‘Bij jou of bij mij?’ is dan de vraag. Het is goed zo, je moet er denk ik geen groot probleem van maken. Wij denken in mogelijkheden.”

Wat zijn je opties?

In Nederland zijn meer dan een miljoen mensen die overmatig snurken, waarvan naar schatting tussen de 300.000 en 600.000 mensen last hebben van slaapapneu. Maurits de Ruiter is kaakchirurg en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Tandheelkundige Slaapgeneeskunde, en vertelt je meer over de opties die een overijverige snurker heeft.

Een slaappositietrainer bijvoorbeeld, een borstband die trilt zodra je op je rug gaat liggen. In rugligging is de kans groter dat je snurkt, omdat je kaak en de basis van je tong naar achter ‘vallen’ en een blokkade vormen voor je luchtweg. Een CPAP-masker, dat vaak wordt ingezet voor apneupatiënten, kun je ook gebruiken als je ‘alleen maar’ snurkt, vertelt De Ruiter. “Deze past zich aan naar jouw ademhalingsritme. Het werkt als een soort omgekeerde stofzuiger, die via luchtdruk zuurstof naar binnen perst. Als je het geld ervoor over hebt, kun je die gewoon kopen.”

Snurkbeugel

Zo’n masker is wel meteen een flinke stap voor veel mensen. Daarom adviseert De Ruiter ook eens te kijken naar een goede snurkbeugel. “Apneu is een officiële diagnose, maar snurken niet. Daardoor zijn anti-snurkproducten vrij verkrijgbaar, maar niet altijd van even goede kwaliteit”, aldus De Ruiter.

“‘Boil and bite’ bitjes kunnen helpen als je goed weet wat je moet doen, maar als je die verkeerd gebruikt leidt het juist tot extra pijnklachten. Daarnaast zijn ze niet echt comfortabel. Je hebt ook een variëteit aan snurkbeugels, maar die komen ook niet allemaal even goed uit de verf in onderzoeken.” De kaakchirurg tipt daarom de MRA-beugel. “Deze beugel trekt je onderkaak iets naar voren, waarmee hij de luchtweg vrij maakt. Het werkt bij 80 tot 90 procent van de snurkers.”

Onderzoek

Voordat je overgaat tot aanschaf van zo’n beugel – je bent al snel 300 tot 500 euro verder – adviseert hij altijd om eerst een slaaponderzoek te doen. “Het is altijd goed om te weten of je apneu hebt of niet. De klachten zijn namelijk variabel, niet iedereen heeft enorm veel ademstops. Blijk je apneu te hebben, in meer of mindere mate, kan het zijn dat hulpmiddelen wél vergoed worden. Dat scheelt. En het biedt je meer inzicht in je eigen gezondheid, wat belangrijk is qua risico’s op de lange termijn.”

Er zijn écht mogelijkheden om de stevig snurkende medemens verder te helpen, benadrukt De Ruiter. “Maar dan moeten we het met zijn allen wel beter bespreekbaar maken.”

Bron: Ellen Hensbergen | Linda.nl

Snurken en vechten om het dekbed: tijd voor een slaapscheiding?

Lifestyle-journalist Babette Wieringa bespreekt wat haar bezighoudt en peilt de meningen van lezers. Deze week vraagt zij zich af of de slaapscheiding een oplossing is voor door je partner verstoorde nachten.

© Getty Images
Een partner die snurkt, woelt, in de slaap praat of alleen al aan het dekbed trekt, maakt dat de ander minder diep slaapt of halve nachten wakker ligt.

De slaapscheiding klinkt allerminst romantisch. Niet verwonderlijk dat daarop nog altijd een taboe rust, terwijl heel wat stellen ervoor kiezen om de nacht apart door te brengen. Volgens het trendreport 2025 van Hotelketen Hilton slaapt zelfs 37 procent van de mensen gescheiden als ze samen op vakantie zijn. The Great Sleep Split zou helemaal passen in de trend dat mensen steeds meer aandacht voor hun eigen welzijn hebben.

Volgens het Nederlands Slaap Instituut heeft tien procent een slaapstoornis, maar is de helft van de Nederlanders niet tevreden over hun slaap. Kleine kinderen zorgen ervoor dat ouders pas zes jaar na de geboorte weer een beetje normaal slapen.

Dan ben je er nog niet, want de grootste stoorzender in bed is de partner. Herkenbaar? Een partner die snurkt, woelt, in de slaap praat of alleen al aan het dekbed trekt, maakt dat de ander minder diep slaapt of halve nachten wakker ligt.

Volgens de medische wereld is apart slapen een aanrader, al is het maar voor een paar dagen per week. Want, zo blijkt uit onderzoek, de kwaliteit van de nachtrust wordt bij samen slapen gemiddeld 50 procent vaker verstoord dan bij mensen die gescheiden slapen.

Hoewel mijn bedgenoot het hele lijstje kan afvinken, vind ik apart slapen echt ver gaan. Te ongezellig. Laat staan op vakantie wanneer je eindelijk tijd hebt om samen rustig wakker te worden en in bed te blijven liggen. Ik heb geïnvesteerd in op maat gemaakte oordoppen en leg me er verder maar bij neer. Met vaak mijn ogen wijd open.

Bron: B. Wieringa | Telegraaf

Het Belang van Diagnose: Bewustwording van Slaapproblemen en Wetenschappelijk Onderzoek in Nederland

Slaapproblemen treffen miljoenen mensen in Nederland en kunnen grote gevolgen hebben voor de gezondheid. Ondanks de impact blijven ze vaak onopgemerkt of verkeerd gediagnosticeerd. Dit artikel belicht de omvang van slaapproblemen en het belang van correcte diagnosestelling op basis van wetenschappelijk onderzoek.

De Omvang van Slaapproblemen in Nederland
Slaapproblemen komen veel voor in Nederland. Uit recent onderzoek blijkt dat ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking kampt met langdurige slaapproblemen, zoals slapeloosheid, slaapapneu, rusteloze benen of een verstoord slaap-waakritme. Deze problemen kunnen variëren van incidentele slapeloosheid tot chronische aandoeningen die de kwaliteit van leven aanzienlijk beïnvloeden.
Deze slaapproblemen hebben niet alleen invloed op het individu, maar kunnen ook op maatschappelijk niveau voor problemen zorgen, zoals een verminderde productiviteit, een verhoogd risico op verkeersongevallen en een grotere belasting van de gezondheidszorg. Ondanks de ernst ervan blijven slaapproblemen vaak onder de radar. Veel mensen onderkennen de symptomen niet of schrijven ze toe aan stress, leeftijd of andere factoren, waardoor een juiste behandeling uitblijft.
 
De Gevolgen van Onbehandelde Slaapproblemen
Onbehandelde slaapproblemen kunnen leiden tot zowel fysieke als mentale gezondheidsproblemen. Een gebrek aan goede slaap wordt geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en obesitas. Bovendien is er een sterke link tussen slaapproblemen en psychische aandoeningen zoals depressie en angststoornissen. Voor kinderen en adolescenten kan een gebrek aan slaap de ontwikkeling en het leervermogen ernstig beïnvloeden. Ook volwassenen die aan slaapproblemen lijden, hebben vaak te maken met concentratieproblemen, prikkelbaarheid en een verminderde weerstand tegen infecties. Daarom is het cruciaal dat deze problemen vroegtijdig worden herkend en behandeld.

Het Belang van Correcte Diagnostiek
De diversiteit in slaapproblemen maakt een juiste diagnose complex, maar essentieel. Elke slaapstoornis heeft zijn eigen specifieke symptomen, oorzaken en behandelingsopties. Daarom is het belangrijk dat artsen en specialisten beschikken over de juiste kennis en hulpmiddelen om de symptomen te herkennen en een correcte diagnose te stellen. Het gebruik van wetenschappelijk onderbouwde methoden, zoals polysomnografie (slaaponderzoek), vragenlijsten en slaapdagboeken, kan helpen om een nauwkeurige diagnose te stellen. Polysomnografie meet bijvoorbeeld hersenactiviteit, oogbewegingen, ademhalingspatronen en zuurstofniveaus in het bloed tijdens de slaap. Hiermee kunnen slaapstoornissen zoals slaapapneu en narcolepsie worden geïdentificeerd. Vragenlijsten en slaapdagboeken geven inzicht in de slaapgewoonten en -patronen van een patiënt, wat kan bijdragen aan het identificeren van slapeloosheid of een verstoord slaap-waakritme.

Bewustwording en Ondersteuning
Meer bewustwording van slaapproblemen en het belang van correcte diagnose is nodig, zowel bij de bevolking als bij zorgverleners. Een vroegtijdige diagnose en passende behandeling kunnen de negatieve gevolgen van slaapproblemen aanzienlijk verminderen en de algehele kwaliteit van leven verbeteren. Ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek en educatie voor zowel patiënten als zorgprofessionals zijn hierbij essentieel.

Slaapproblemen zijn een veelvoorkomend en ernstig gezondheidsprobleem in Nederland. Het is van cruciaal belang dat er meer bewustwording komt over deze problemen en dat de juiste wetenschappelijke methoden worden ingezet om een correcte diagnose te stellen. Hiermee kan een passende behandeling worden geboden, wat een positieve invloed heeft op zowel individuele levens als de maatschappij in het algemeen.

Bron: TopicNederland

De Ruysdael Slaapkliniek biedt met het Onera systeem nauwkeurige slaap diagnose zonder ziekenhuisbezoek

De Ruysdael Slaapkliniek introduceert met het Onera systeem een eenvoudige, thuis toepasbare methode om slaapstoornissen snel en nauwkeurig te diagnosticeren.

“Thuis testen, professioneel geanalyseerd: verbeter je slaapkwaliteit met het Onera systeem.”

Bij de Ruysdael Slaapkliniek werkt een team van gespecialiseerde artsen samen om vrijwel alle slaapproblemen aan te pakken. De vier belangrijkste groepen slaapproblemen – apneu, slapeloosheid, overmatige slaperigheid en parasomnieën – worden nauwkeurig in kaart gebracht met behulp van het Onera slaapsysteem, een draadloos sensor systeem dat alle slaapsignalen registreert. Het grote voordeel? U hoeft er, anders dan bij een regulier slaaponderzoek, uw huis niet te verlaten.

Dr. Raymond Vogels Neuroloog/Somnoloog: “Met het Polysomnografie-onderzoek van Onera kunnen we hersenactiviteit tijdens de slaap meten via een EEG. Dit is essentieel vast te stellen in welk slaapstadium iemand zich bevindt, wat cruciaal is voor een volledige en nauwkeurige diagnose. Wat voorhen alleen in het ziekenhuis mogelijk was kan nu ook thuis worden uitgevoerd, met vergelijkbare kwaliteit. De patiënt hoeft hiervoor slechts één nacht getest te worden; als deze nacht representatief is, volstaat dat voor een diagnose. Het onderzoek is eenvoudig en zelfstandig uit te voeren. U ontvangt het pakket per post en stuurt het na afloop terug voor data-analyse. Het rapport wordt vervolgens binnen een week naar de medisch specialist van de Slaapkliniek gestuurd. Met een verwijzing wordt het onderzoek door alle zorgverzekeraars vergoed.”

De Ruysdael Slaapkliniek biedt multidisciplinaire slaapzorg, waarbij wordt samengewerkt met KNO-artsen, neurologen, gespecialiseerde tandartsen en longartsen. Hierdoor wordt u altijd door de juiste specialist behandeld. Alle betrokken artsen zijn tevens somnoloog, wat betekent dat zij gespecialiseerd zijn in slaapstoornissen. Er vindt regelmatig multidisciplinair overleg plaats, wat zorgt voor optimale zorg. Daarnaast zijn de wachttijden kort en heeft u snel een diagnose. Bijna 95% van de mensen met een slaapstoornis ervaart verbetering van hun klachten na onze behandeling.
Afhankelijk van de diagnose volgt een behandeling door de betreffende specialist, die variëreert van slaapapneu-behandelingen tot slaapoefentherapie, eventueel ondersteund door tijdelijk gebruik van niet-verslavende slaapmedicatie. Met Onera kan Ruysdael Slaapkliniek vrijwel alle slaapstoornissen diagnosticeren en een passende behandeling bieden. Wakkere aanpak, betere slaap.

Bron: TopicNederland

Vlucht van 13 uur verpest door snurkende en winderige hond: stel vraagt geld terug

Een echtpaar dat tijdens de vlucht van Parijs naar Singapore naast een volgens hen hevig snurkende en winden latende hond zat, wil een volledige teruggave van de ticketprijs.

Foto ter illustratie. Dit is niet de snurkende en winderige hond die een vlucht van 13 uur verpestte.

Gill en Warren Press uit Wellington in Nieuw-Zeeland voegen daar ook nog aan toe dat de hond aan het kwijlen was. Het stel had tickets voor premium economy stoelen van Singapore Airlines. De ergernis werd zo groot dat ze uiteindelijk naar twee veel krappere stoelen verhuisden.

Het stel zegt dat ze niet van tevoren gewaarschuwd waren dat ze een hond als buurman zouden krijgen.

„Ik hoorde een soort geronk waarvan ik dacht dat het uit de telefoon van mijn man kwam”, zegt Gill tegen Business Insider. Toen ze goed keken, bleek er een zwaar ademende hond op de grond vlak voor hen te liggen. Halverwege de vlucht begon het dier winden te laten en dat hield volgens het stel maar niet op.

Kwijl van hond op benen

Omdat de hond bij aanvang van de vlucht nog deels uitstak in het gangpad, werd hij steeds meer richting Warren geplaatst. „Zijn kop lag op een gegeven moment onder de voeten van mijn man.” De echtgenoot die in korte broek zat, kreeg slijm op zijn benen, klaagt het paar.

Toen ze daarover klaagden, kregen ze nog twee beschikbare maar wel krappere stoelen aangeboden. Cabinepersoneel beloofde dat Singapore Airlines na de landing zou terugbellen voor een regeling. Twee weken later kwam die verontschuldiging en een aanbod voor een compensatie van 150 dollar. Toen ze duidelijk maakten dat niet te accepteren, kregen ze een maand later een hoger aanbod van 240 dollar (217 euro).

Het stel wil echter een volledige teruggave van de ticketprijs. De luchtvaartmaatschappij zegt in een reactie dat ze zich uitgebreid hebben verontschuldigd en dat de passagiers een kans hebben gekregen om te verhuizen. Omdat het premium-gedeelte in het toestel vol was, moesten ze naar krappere stoelen. Volgens Singapore ging het om een geleidehond van een passagier.

Bron: Telegraaf

Burenruzie over luid snurken: man doodgestoken in VS

Een 56-jarige Amerikaanse man is veroordeeld tot een maximale gevangenisstraf van 23 maanden voor het doodsteken van zijn buurman. Opmerkelijk detail: de twee hadden ruzie over het luide gesnurk van de dader.

Het slachtoffer zou al langer moeite hebben met het luide snurken van Christopher Casey, zijn buurman. De slaapkamer van beiden grensde aan dezelfde muur. Volgens nabestaanden zou het volume van het snurken het slachtoffer al langer wakker hebben gehouden en had het veel invloed op zijn (werk)leven.

Voorafgaand aan het doodsteken zou het slachtoffer het slaapkamerraam van Casey hebben ingeslagen en gedreigd hem te vermoorden vanwege het luide gesnurk.

De dader betuigde spijt in de rechtszaal maar werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van maximaal 23 maanden, schrijft het Amerikaanse CBS News. Ook heeft hij daarna drie jaar proeftijd. Los van de veroordeling voor doodslag werd hij ook veroordeeld voor het bezit van een illegaal militair mes.

De advocaat van de dader benoemde hoe Casey al meerdere malen bedreigd zou zijn door het slachtoffer en dat hij ‘een hele goede man’ zou zijn.

Bron: RTL Nieuws