Bij slaapapneu stopt iemand tijdens het slapen even met ademhalen. Het Griekse woord “Apnea” betekent letterlijk “zonder adem”. Een apneu is een pauze van de ademhaling van meer dan 10 seconden. Ongeveer 5% van alle Belgen heeft last van slaapapneu.
Oorzaak van apneu
‘s Nachts verslappen alle spieren. De tong is ook een spier: deze verslapt en zakt weg in de luchtweg. De spieren kunnen zodanig verslappen dat de luchtwegen geheel afgesloten worden. Hierdoor wordt de adem volledig geblokkeerd. De hersenen krijgen dan even geen zuurstof. Apneu gaat vaak gepaard met heftig snurken en forse bewegingsonrust. Na een aantal keren luid snurken volgt een stilte door de ademstop. Mensen die lijden aan slaapapneu hebben vaak last van klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn en een slechte concentratie.
Trompet spelen
De afgelopen jaren is al een paar keer een verhaal in het nieuws gekomen dat trompet, digeridoo of saxofoon spelen wellicht de oplossing zijn tegen slaapapneu. De gedachte hierachter is dat je met het spelen van deze instrumenten de tongspier traint, waardoor deze ‘s nachts niet meer zo verslapt en de luchtweg niet meer blokkeert. Maar werkt dit ook echt?
Spieren trainen
De tongspier een van de meest getrainde spieren van ons lichaam. Of het helpt om deze spieren nóg meer te trainen is niet bekend. En er zijn talloze professionele zangers of musici die gewoon snurken, ondanks hun getrainde spieren. De bouw van het hoofd-halsgebied en overgewicht spelen namelijk ook mee bij iemand die lijdt aan slaapapneu, net als gevoeligheid voor slaapverstoringen. Het is dan de vraag of training van de keelspieren of het bespelen van een instrument helpt.