Mensen die kort en slecht slapen hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dat ontdekten Nederlandse onderzoekers van het RIVM en de Universiteit van Wageningen. Bij twintigduizend personen werd de slaapduur en de kwaliteit van hun slaap in verband gebracht met het optreden van hart- en vaatziekten.
Het onderzoeksteam stelde vast dat mensen die korter dan zes uur slapen gemiddeld 15% meer kans hebben op hart- en vaatziekten dan mensen die zeven uur slapen. Korte slapers die ook nog eens slecht slapen hebben dubbel pech. In het onderzoek blijkt die groep een 65% hoger risico op hart- en vaatziekten te hebben in vergelijking met mensen die zeven uur goed slapen. Korte slapers die fris en uitgerust uit bed stappen hebben een gelijk risico op hart- en vaatziekten als mensen die zeven uur goed slapen. De onderzoekers denken dat de korte slapers die uitgerust opstaan een hoge slaapkwaliteit hebben.
Onregelmatig slapen
Uit een studie van Harvard blijkt dat de kans op hart- en vaatziekten fors toeneemt met een onregelmatig slaapritme. Als je de ene dag anderhalf uur vroeger of later gaat slapen dan de andere dag wordt er gesproken van een onregelmatig slaapritme. Bij een normaal ritme is er maximaal een half uur verschil in bedtijd. Een van de onderzoekers geeft aan dat mensen vaak een druk en stressvol bestaan hebben en hierdoor doordeweeks onvoldoende slaap krijgen. In het weekend proberen ze die slaap in te halen en dat is volgens hem geen gezond levenspatroon.
Leefstijl
Een gezonde leefstijl in combinatie met een goede slaap verlagen de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk. Gezonde voeding, niet roken, niet te veel alcohol drinken en voldoende bewegen verlagen het risico met 57 procent. Een gezonde leefstijl gecombineerd met goed slapen verlaagt het risico tot wel 65 procent en het overlijdensrisico aan hart- en vaataandoeningen ligt dan zelfs 83 procent lager.