Radioduo Maarten en Dorothee zijn op zoek naar de Strafste Snurker van België. Via de website van Q-music is het mogelijk een geluidsfragment van een straffe snurker in te sturen om zo kans te maken op een t-shirt of de hoofdpijs van een tweede slaapkamer.
Zoektocht
De voorbije jaren gingen wij als Kliniek voor Snurken en Apneu ook al op zoek naar de grootste snurker van Vlaanderen. De laatste winnaar van deze zoektocht produceerde een geluid van 85 decibel. Dit volume staat gelijk aan een grasmaaier.
Wat is snurken?
De tong is de oorzaak van snurken. Tijdens het slapen verslappen namelijk alle spieren. De tong verslapt dus ook en zakt de luchtweg in. Daar veroorzaakt de tong een vernauwing waardoor er trillingen vrijkomen: het snurkgeluid. Dat is te vergelijken met het leeglopen van een ballon, waarbij de lucht dan heel snel door een smalle doorgang stroomt met als gevolg dat dit deel gaat trillen en geluid maakt.
Snurken op zich kan geen kwaad, tenzij er sprake is van slaapapneu waarbij de ademhaling langer dan 10 seconden onderbroken wordt. Snurken kan vooral erg vervelend zijn voor de omgeving. Door de geluidsoverlast kan een partner vaak niet goed slapen. Veel mensen slapen apart door het snurken en vaak komt er stress en irritatie om de hoek kijken. Een snurker kan zelf last hebben van hoofdpijn, vermoeidheid en een slechte slaapkwaliteit.
Oplossing tegen snurken
Om snurken te stoppen moet de oorzaak van het snurken aangepakt worden: de wegzakkende tong. Een op maat gemaakt anti-snurk mondstuk klikt u voor u gaat slapen op het verhemelte. Deze houdt de tong op zijn plaats zodat deze niet meer kan wegzakken en de luchtweg vrij blijft. Het mondstuk wordt alleen ’s nachts gedragen.
Meer weten over het verhelpen van snurken? Neem contact op met onze experts.